Fri lunch på jobbet ?

posted in: Hållbarhet | 0

Jag leker sedan en tid med en tanke. Tänk om företag skulle erbjuda sin personal fri lunch. Då tänker jag inte på en slafsig buffé med för mycket fett och för lite fibrer utan en riktigt bra och rätt sammansatt måltid.

Om man börjar med att se detta ur en rent ekonomiskt synvinkel så borde det finnas ett business case för detta. Nedan har jag listat några exempel på vinster som jag omedelbart ser.

  • Personalen kunna erbjudas en bra och näringsriktig måltid vilket skulle göra dem mer produktiva
  • Personalen skulle spara tid och energi på att antingen laga matlåda eller springa ut på lunchen och snabbt äta något
  • Maten skulle företaget kunna servera i en gemensam matsal där alla kan sitta ner och prata med varandra i lugn och ro. Personalen skulle på så sätt lära känna varandra bättre och det skulle främja samarbetet inom företaget
  • Personalen att känna sig uppskattade och personalomsättningen borde minska.
  • Sjukfrånvaron borde minska som en effekt av ovan

Ett snabbt räkneexempel baserat på Svarta lådan  så skulle lunch och mellanmål kosta företaget ca 100 kr/person och ca 2000 kr/månad. Om nu bara en av effekterna beskrivna ovan skulle infalla så vågar jag lova att man skulle ha ett positivt business case.

Så har du ett företag så utmanar jag dig att testa under en period för att se om effekterna blir de som jag förutspår eller om du helt enkelt får ännu fler positiva effekter. Jag lovar att du har råd för 2000 kr/person och månad är inte mycket när du jämför det med vad det kan kosta dig om personalen inte mår bra.

Vågar du ta steget?

PS. I Danmark har de redan förstått detta sedan länge. DS

Leave a Reply